Utbildningsdagarna

Från vänster: Anne-Cathrine Jensen (vice ordförande), Mika Berglund (vice ordförande utbildningsutskottet med ansvar för veterinärprogrammet), Kent Mathiasson (skattmästare),

Josefine Jacobsson (vice ordförande utbildningsutskottet med ansvar för djursjukskötarprogrammet), Ida Jansson (ordförande), Louice Ekesbo (ordförande utbildningsutskottet),

Maja Arvidsson (kårutskottsordförande)

 

Så har det vänt och är äntligen blir det tydligt ljusare igen. Varje år blir jag lika förvånad hur det känns när solen värmer i ansiktet, hur intensivt vårfåglarna sjunger och hur himla mycket smuts och grus hunden drar in när snön töat bort.

Förra helgen var det SLU:s Utbildningsdagar här på Ultuna. Det är då SLU utbildar oss kåraktiva som har hand om studiebevakning, kårernas ekonomi och den studiesociala miljön. Vi var ett glatt gäng från VMF som mötte representanter från alla SLU:s Samlade Studentkårers (SLUSS) medlemmar; Skogshögskolans studentkår (SHS), Skogsmästarskolans studentkår (SMS), Hippologernas Akademiska Studentkår (HAS), Lantmästarkåren (LMK), Alnarps studentkår (ASK) och våra bekanta på nära håll - Ultuna Studentkår (ULS). Utbildningen var uppdelad i två delar där fredagen hade fokus på SLU och vårt förhållande till dem med både rättigheter och skyldigheter. Lördagen hade fokus på hur vi kan få kårarbetet att fungera så bra som möjligt, bland annat genom att förstå hur vi fungerar som grupper och att kunna kommunicera inom kåren och utanför den. Dessutom hade vi ett mycket givande pass om att på bästa sätt hålla produktiva, effektiva möten (och är det något vi gör på kåren, så är det att ha möten). Båda dagarna var en blandning av rena föreläsningar och diskussioner i mindre och större grupper. Det var två intensiva och inspirerande dagar!

Just utbytet med andra kårer tycker jag är bland det roligaste i kårarbetet. Trots att våra utbildningar kan tyckas mycket olika och organisationen i kårerna skiljer sig åt, är det mycket vi ändå har gemensamt och kan lära oss av varandra. För även om de frågor vi driver mot och med SLU ofta är specifika för varje kår, så är det mycket av våra önskemål som är lika: vi vill se till att den pedagogiska utvecklingen hos våra lärare fortsätter, att det är en variation i lärosätten och att antagningen till utbildningarna breddas, mm.  När styrelserna i alla SLUs kårer sitter tillsammans i ett rum och tycker samma saker, då måste universitet lyssna! 

Sen är det ju så himla kul att hänga på kvällarna och äta middagar tillsammans och dansa. Som veterinär- eller djursjukskötarstudent handlar livet till slut främst om det; att vara veterinär-/djursjukskötarstudent. Med krävande studier och långa dagar (och nätter) på kliniken är de andra studenterna de enda man hinner träffa. Då är det skönt att vid tillfällen som dessa få träffa lantmästare, skogsmästare och jägmästare, för att inte tala om hortonomer och hippologer (och alla de andra också). Många av dem blir bara ytliga bekantskaper, medan andra blir goda vänner, men alla bidrar de till att göra vår studietid lärorik, glädjefylld och färgstark.

//Ida Jansson, kårordförande