Att göra skillnad

Här sitter jag och Sofia, styrelseledamot för djursjukskötarprogrammet, och skriver på ett pressmeddelande för att väcka medvetenhet hos djurägare gällande Jordbruksverkets förslag till förändringar i behandlingsförbudet.

 

Jag har engagerat mig i kåren sedan dag ett och brinner verkligen för allt vad VMF innebär; gemenskap och engagemang i vår dagliga verksamhet, allt från Stutiskaféet och sittningar till styrelsearbete, men också vårt viktigaste uppdrag: att bidra till den ständiga utvecklingen av våra utbildningar genom studiebevakningen. Men hur roligt och viktigt det än är, så har jag trots allt upplevt att vi lever i vår egen lilla värld här på Ultuna. När nu Jordbruksverkets förslag till förändringar i behandlingsförbudet har kommit ut på remiss blir allt annorlunda. Kåren blir kontaktad av media; vi skriver pressmeddelanden och förbereder oss verkligen för kamp. För oss är det uppenbart att Jordbruksverkets förslag är ett stort hot mot patientsäkerheten och att det dessutom är högst troligt att de föreslagna förändringarna skulle medföra ökad arbetsbelastning och stress för många av kollegorna i branschen.

Det står plötsligt klart för mig att vi är inte bara en kår för skojs skull, vars verksamhetsområde sträcker sig från kårhuset ner till UDS. Vi är en förening som inte bara har bra översiktlig insikt i branschen, men som också har inflytande i våra medlemmars nutid OCH framtid! Och ett ganska stort sådant också. När jag i dagarna lusläste förslaget, för att kunna bemöta det med största möjliga kraft, insåg jag att flera av de punkter som VMF skickade in i vårt svar på förförslaget i vintras faktiskt har tagits i beaktning, trots att vissa av Jordbruksverkets kommentarer kan upplevas ha skrivits med en viss syrlighet. Jag vet inte varför jag blev förvånad, men jag förstod nog inte vidden av vår möjlighet att påverka branschen och, som i det här fallet, bestämmelserna kring våra framtida yrkesroller. Det är en häftig känsla, att det vi gör på vår lilla kår faktiskt kommer fram till där besluten fattas, beslut som antagligen kommer att påverka allas vår framtid. Och jag lovar: vi kommer inte låta chansen att påverka gå oss förbi!

Missa inte att komma på vårt informationsmöte i stora salen på kåren 17.00 den 6 mars, då vi kommer presentera vårt remissvar till Jordbruksverket.

 

/Maja Arvidsson, Kårutskottsordförande 2017